BEJELENTKEZÉS

Babaúszás és ellenálló képesség

A babaúszással kapcsolatban megoszlik a szakemberek véleménye. Azonban a babaúszás egy nagyszerű családi programlehetőség, és a rendszeres úszás a baba testi-szellemi fejlődésére is pozitív hatással lehet. A vízben a pici szabadon mozoghat, a víz simogató érzése megnyugtatja és a közös játék is vidám perceket szerezhet számára.

Mikor mehet a baba úszni?

A babaúszást 3 hónapos korban javasolt elkezdeni, amikor a kisbaba megkapja a 2. védőoltását. Az első 3 hónapban a baba immunrendszere még nem igazán erős, ezért sem jó korábban elkezdeni. A gyermekorvossal javasolt átbeszélni a foglalkozáson való részvételt. A legtöbb uszodában ugyanis kérnek egészséges igazolást. Amikor elhatározod, hogy részt veszel kisbabáddal a babaúszáson, alaposan olvass utána, hol található ilyen foglalkozás. Részesítsd előnyben a klórmentes uszodát, hiszen a klórral történő vízfertőtlenítés nem tesz jót a baba érzékeny bőrének és szemének. Nézd meg a kiválasztott helyszínt személyesen is, beszélgess az oktatókkal. Fontos ismerni a víz hőmérsékletét is, mert a babák hőszabályozása még picit éretlenebb az első 2-3 évben. A legtöbb felnőttmedence vízhőmérséklete 28-30 fokos, de a kifejezetten babáknak fenntartott medencék hőmérséklete 32-34 fokos: ez a hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy a baba még kényelmesen érezze magát a vízben, és ne hűljön ki könnyedén. A babaúszás elkezdése előtt már otthon javasolt hasonló hőmérsékletű vízben fürdetni kisbabád. Kérdezd meg, mit kell magatokkal vinni az úszásra, van-e lehetőség szoptatásra vagy etetésre, hiszen a legtöbb baba a lubickolás után nagyon megéhezik. Amennyiben anyatejjel táplálod kisbabád, nem javasolt a babával együtt vízbe menni. Ilyen esetben a legjobb, ha apa vagy más családtag úszik a babával. Az anyatej-termelődésre rossz hatással lehet a hűvösebb vízhőmérséklet. Ebben az esetben apa is teret kaphat arra, hogy erősödjön az apa-gyermek kapcsolat.

Babaúszás szerepe a mozgásfejlődésben

A babaúszás egy remek lehetőség arra, hogy a baba megkedvelje és megszokja már pár hónapos kortól a rendszeres mozgást. Főként, hogy a mozgásfejlődés a baba személyiségfejlődésére is hatással van. A baba harmonikus fejlődéséhez elengedhetetlen a mozgás, hiszen ennek hiányában a többi működési terület sem tud megfelelően fejlődni, valamint nehézség léphet fel a mozgásfejlődésben is. Nagyon sok külső ingerre és motivációra van szüksége gyermekednek, hogy mozgása optimálisan fejlődjön.

A babaúszás előnyei:

  • az egyes mozgásfejlődési mérföldköveket időben érheti el a baba
  • nyugodtabban aludhat a baba
  • szeparációs szorongás tüneteit enyhítheti
  • nem fog félni a kisbaba a víztől, nagyobb lehet a vízbiztonsága
  • a víz lazítja a baba izmait
  • anya-gyermek, apa-gyermek kapcsolat erősödik
  • a baba társaságban van az úszás során
babaúszás

Úszás és ellenálló képesség

Az úszás nemcsak kisbabád izmaira van pozitív hatással, hanem a keringésére és légzőszervrendszerére egyaránt. A folyamatos mozgás az idegsejtek működésére is hat.

A babaúszás hatására:

  • Fokozódik a baba vérkeringése, és az úszás során az egész szervezetének vérellátása is fokozottabbá válik, ezáltal a szíve is erősödik.
  • Növekszik a baba tüdőkapacitása már néhány alkalom babaúszás után, és vele együtt a tüdő izomzata is erősödik.

Mivel az úszás során az élettani funkciók felgyorsulnak, hozzásegíti a babát az ellenálló képesség erősödéséhez is. A rendszeresen úsztatott babák immunrendszere erősödik, és testük megtanul alkalmazkodni a hőmérséklet-változáshoz. Az immunrendszer erősödésével pedig a különböző betegségekkel szemben is jobban tud védekezni kisbabád. Minél több mindent tapasztal meg gyermeked a világból, minél több élmény éri, annál ellenállóbbá válik a kihívásokkal szemben. 

Amire érdemes figyelned

A babaúszás után mindig figyelj arra, hogy alaposan töröld át kisbabád, hajszárítóval szárítsd meg a haját. Ha van rá lehetőség, még egy kis időt tölts el az uszodában, hogy alaposan felmelegedjen és megszáradjon. A hűvösebb évszakokban több rétegbe öltöztesd fel még akkor is, ha autóval mentek haza. Majd ahogy melegszik az autó, vehetsz le róla néhány ruhadarabot. Ha úszás közben kisbabád sírni kezd és ki kell venned a medencéből is, alaposan bugyoláld be, hogy meg ne fázzon. Ha a baba kicsit náthás, ne vidd úszni, mert még könnyebben meghűlhet és fogékonyabb lehet a betegségekre.

A babaúszás során mindig legyél kisbabádtól érintési távolságban, hogy szükség esetén meg tudd őt fogni, és ezzel elkerüld a balesetveszélyt is.

 

forrás: https://miluklub.hu/tudastar/cikk/babauszas-es-ellenallo-kepesseg-bf

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK

Az úszás jelentősége gyermekkorban

Az úszás az ember számára egyike a létező legegészségesebb mozgásformáknak. Jótékony hatásairól rengeteget lehetne írni. Minél fiatalabb korban kezdjük el, annál több előnyét élvezhetjük később. Az úszás igazi, biztosan megtérülő hosszútávú befektetés az egészségünkbe, ha minőségi életet szeretnénk élni. Most kiderül, miért is jó kora gyermekkorban megismerkedni vele.

Tovább olvasom »

A babaúszás

A csecsemők számára a víz felszabadító környezet, amelyben hirtelen sokkal erősebbé válhatnak. Csodálatos élmény, tapasztalat, amelyben a szeretet és bizalom köteléke a baba és a szülők között kiteljesedhet. A a rendszeres bababúszás éppen ezért pozitív hatással van a testi-lelki fejlődésre.

Tovább olvasom »

Babaúszás és ellenálló képesség

A babaúszással kapcsolatban megoszlik a szakemberek véleménye. Azonban a babaúszás egy nagyszerű családi programlehetőség, és a rendszeres úszás a baba testi-szellemi fejlődésére is pozitív hatással lehet. A vízben a pici szabadon mozoghat, a víz simogató érzése megnyugtatja és a közös játék is vidám perceket szerezhet számára.

Tovább olvasom »

Tájékoztatjuk, az oldalunk, a felhasználói élmény fokozása érdekében, sütiket (cookies) használ.