BEJELENTKEZÉS

Az úszás jelentősége gyermekkorban

Az úszás az ember számára egyike a létező legegészségesebb mozgásformáknak. Jótékony hatásairól rengeteget lehetne írni. Minél fiatalabb korban kezdjük el, annál több előnyét élvezhetjük később. Az úszás igazi, biztosan megtérülő hosszútávú befektetés az egészségünkbe, ha minőségi életet szeretnénk élni. Most kiderül, miért is jó kora gyermekkorban megismerkedni vele.

Az úszás bizonyos szempontból olyan, mint futni, vagy biciklizni. Könnyen megtanulható, és sosem lehet elfelejteni. A gyerekek minden újdonságba lelkesebben vetik bele magukat, a kudarc nem zavarja őket annyira, mint minket, felnőtteket. Nagyon fontos, hogy már gyermekkorban elkezdjenek rendszeresen mozogni. Ha sportolni járnak iskola mellett, hatalmas előnnyel indulnak az életben, hiszen számos pozitív hatása ismert. Nos, nézzük, miért érdemes beíratni úszni a gyerkőcöket?

úszásoktatás kiskép (2) (Nagy)

Szerintem az életben a legfontosabb dolog az egészségünk, ami már önmagában elég, hogy elkezdjünk úszni. Az úszás az egyik legegészségesebb sport az összes közül. Egy azok közül, amivel a legtöbb kalóriát égetjük, az egész testet átmozgatja. Edzi a tüdőt, szívet és eközben még az ízületeket is kíméli. Azonban mindez csak akkor igaz, ha megfelelő technikát alkalmazunk.

Az ember fokozatos átalakuláson megy keresztül egész életében. Gyermekkorban nagyon gyorsan fejlődik a testünk, éppen ezért nem mindegy, mivel tölti a gyerek az iskola mellet a szabadidejét. Az úszás az egyetlen sportág, amely szinte az összes izmot igénybe veszi, emellett légzésszabályozásra is kényszerít. Befolyásolja az egész szervezet működését, a szív- és érrendszer, a légzőrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat is segíti. Javul  tőle a szervezet oxigénellátása, emellett a szellemi teljesítményt is fokozza. Az úszás során a felső, és alsó testfélre egyforma mennyiségű terhelés hárul, nem hiába az úszás az egyik sport amivel a legtöbb kalóriát égetjük el. Úszás közben fokozódik az endorfintermelés, tehát boldogsághormont szabadít fel, valamint csökkenti a stresszt. Az ember, ha már gyermekkorában ezt a sportot választja, és élsportolóként folytatja, a teste teljesen át fog alakulni. Izomfelépítése, magassága jóval eltérőbb lesz, mint az átlag embereknek akik soha nem sportoltak. Nő a csontok szilárdsága, teherbíró képessége. Nagyon sok olyan embert ismerek, akik rendszeresen úsztak, és idős korukra erősebb, teherbíróbb csontozattal rendelkeznek, mint azok, akik nem sportoltak.

Gyermekkorban, sportolás közben könnyebben tanulják meg a stresszes helyzetek elviselését, és könnyebben is szocializálódnak, mivel nem csak az iskolában vannak közösségben, hanem azon kívül egy másik csapat tagjai is. Tehát nem csak testi, de szellemi fejlődést is biztosít! Mint minden sport, az agyra is kiváló hatást gyakorol. A rendszeresen sportoló gyermekek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak az iskolában is. Azok a gyerekek, akik rendszeresen járnak úszóedzésre, sokkal nyugodtabban viselkednek a tanórákon, fegyelmezettebbek, kitartóbbak az unalmasabb témaköröket illetően is. Figyelmük sokkal tovább fenntartható, mint nem sportoló társaiknak.

Sok sportoló maximalista, hiszen hozzászokott, hogy ha valamit el akar érni, azért küzdeni kell, és keményen edzeni. Így van ez a civil életben is, mondjuk az iskolai teljesítményt nézve. Sok sportoló kiválóan végzi el a tanulmányait, amellett, hogy élsportoló. Miért? edzés közben a test elfárad ugyan, de az agy kitisztul, mondhatni feltöltődik, és mikor tanulni kell, csak az adott feladatra tud koncentrálni. Éppen ezért igaz, hogy kevesebb ideje van tanulásra a sport mellett, de abban a kis időben annál hatékonyabban végzi el a kapott feladatot.

A sport hatalmas állóképességet ad az embernek, felnőtt korában kitartóbb lesz az élet minden területén, megtanulja, hogy ha valamit el szeretne érni azért igenis meg kell küzdeni. Az iskola mellett tartozik valahová, egy csapat vagy egyesület tagja is, és ez nagyon fontos, mivel sok tinédzser kallódik el, nyúl cigarettához, alkoholhoz, vagy drogokhoz, mivel szabadidejében nincs semmi elfoglaltsága, nincs célja. De ha a sport figyelemre tanít, motivál, célt ad a fiataloknak, akkor arra koncentrálnak, és nem kell pótcselekvés, kellőképpen le lesznek terhelve az edzések által.

Nagyon sok munkáltató jobban szereti alkalmazni a sportolókat, mivel kitartóbbak, pontosabban dolgoznak, a különbség itt is megmutatkozik.
Összességében, ha már gyermekkorban úszni küldjük a csemetét, még ha nem is lesz olimpiai bajnok, de hatalmas ajándékot adunk számára. Egy kiegyensúlyozott, kitartó és egészséges felnőtt lesz, aki mindig szeretni fogja az úszást, illetve az élete részévé fog válni a sport. Sajnos, ebben a kütyükkel teli világban újra meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy mozogni igenis jó dolog. Csapatban dolgozni, tartozni valahová, emellett barátokra lelni. Az edzés pozitív hatásai az egész életüket végigkísérik majd. Megtanítják a gyerekeket szabályok betartására, és követésére, konfliktushelyzetek megoldására, a kudarcok leküzdésére. Az egyik legfontosabb lecke, amit a sport megtaníthat a gyerekeknek, hogy képesek legyenek hinni önmagukban, és magabiztosak legyenek az élet minden területén!

 

Forrás: https://sportoljma.hu/magazin/az-uszas-jelentosege-gyermekkorban

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK

Az úszás jelentősége gyermekkorban

Az úszás az ember számára egyike a létező legegészségesebb mozgásformáknak. Jótékony hatásairól rengeteget lehetne írni. Minél fiatalabb korban kezdjük el, annál több előnyét élvezhetjük később. Az úszás igazi, biztosan megtérülő hosszútávú befektetés az egészségünkbe, ha minőségi életet szeretnénk élni. Most kiderül, miért is jó kora gyermekkorban megismerkedni vele.

Tovább olvasom »

A babaúszás

A csecsemők számára a víz felszabadító környezet, amelyben hirtelen sokkal erősebbé válhatnak. Csodálatos élmény, tapasztalat, amelyben a szeretet és bizalom köteléke a baba és a szülők között kiteljesedhet. A a rendszeres bababúszás éppen ezért pozitív hatással van a testi-lelki fejlődésre.

Tovább olvasom »

Babaúszás és ellenálló képesség

A babaúszással kapcsolatban megoszlik a szakemberek véleménye. Azonban a babaúszás egy nagyszerű családi programlehetőség, és a rendszeres úszás a baba testi-szellemi fejlődésére is pozitív hatással lehet. A vízben a pici szabadon mozoghat, a víz simogató érzése megnyugtatja és a közös játék is vidám perceket szerezhet számára.

Tovább olvasom »

Tájékoztatjuk, az oldalunk, a felhasználói élmény fokozása érdekében, sütiket (cookies) használ.