BEJELENTKEZÉS

Babaúszás és ellenálló képesség

A csecsemők számára a víz felszabadító környezet, amelyben hirtelen sokkal erősebbé válhatnak. Csodálatos élmény, tapasztalat, amelyben a szeretet és bizalom köteléke a baba és a szülők között kiteljesedhet. A a rendszeres bababúszás éppen ezért pozitív hatással van a testi-lelki fejlődésre.

Mire jó a babaúszás?

 

A rendszeres babaúszás a gyermeket gyakran előnyhöz juttatja a testi-szellemi fejlődés terén kortársaival szemben. A pozitív hatások megmutatkoznak a keringésben, a tüdőteljesítményben, fokozza az izmok erejét. A gyermek lelki fejlődése pozitív irányba változhat, a szülőgyermek kapcsolat is erősödik. A gyermek szociális fejlődése és magatartása is kedvezően befolyásolható a korai alkalmazkodás és tisztelettanulás által egy új környezetben. A vízben való mozgás egy korai koordinációs és ügyességi kihívás. A gyermek egyensúly-érzékelése könnyedén fejlődhet a majdnem súlytalan állapotban. Mivel a baba fejlődésének e szakaszában a szárazföldön még nem képes a gravitáció ellenében ilyen jól mozogni, ezért a víz egy ideális közeg számára. A rendszeres babaúszás azonban még egy egész sor más kedvező hatást is előhív:

1. Tudományos kísérletek kimutatták, hogy a babák mélyebben és nyugodtabban alszanak a testi megterhelés után.

2. Az egyre gyakoribb tartáshibákat megelőzhetjük a babaúszással. A babaúszás a legmegfelelőbb mozgásmód a baba számára életének első évében.

3. A központi idegrendszert fejlesztjük a rendszeres babaúszással.

4. A fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség fokozódik.

A babaúszás céljai

A babaúszás általános célja a speciális motorikus fejlesztés, a szülő-gyermek kapcsolat emocionális erősítése, a szociális viselkedés javítása és a gyermek pszichikai-fizikai fejlődése. A babaúszás nem teljesítménysport és nem az úszás mielőbbi megtanulása a cél. Az anyával és/vagy apával történő úszás előterében mindig az öröm áll. A vízi foglalkozások alatt a szülő és a gyermek fontos közös tapasztalatokat gyűjthet a kommunikáció, a bizalom, a szeretetteljes kapcsolattartás terén.

Milyen idős kortól van értelme a babaúszásnak?

A babaúszás kezdő időpontjára vonatkozó tanácsok igen különbözőek az irodalomban. Azonban abban megegyeznek a vélemények, hogy az első életévben elkezdett foglalkozás a leghatékonyabb.

Az első hetek végére a baba köldöke már begyógyul. Ez idő előtt a köldökgyulladás veszélye miatt semmiképpen se vágjunk bele a „babaúszásba”! Amikor a baba már megpróbálja magát egyszerű mimika segítségével kifejezni, és akusztikai ingerekre is reagál hevesebb mozdulatok vagy a fej felemelésének kísérletével, akkor érdemes próbálkozni az első vízhez szoktatási kísérletekkel, otthon a fürdőkádban. Különböző előkészítő technikákkal: simításokkal, masszázsfogásokkal fokozhatjuk a baba jóérzését. A közös pancsolás az apával vagy az anyával a legcsodálatosabb a baba számára. Tartsa a gyermeket a nagy kádban szorosan magához ölelve, hogy biztonságban és kényelemben érezze magát, a legjobb, ha az ölében ül a gyermek. Az apák számára is különleges élmény egy kis közös fürdés az utóddal! A sok érintés és simogatás intenzív és szeretetteljes apagyermek viszonyhoz vezet.

A baba első „úszó” mozdulatait az otthoni fürdőkádban láthatjuk, amelyek mind a vízben, mind a szárazföldön megfelelő fejtartással előhívhatók. Ezek a magzati életben is működő elemi mozgásminták. (Prof. Katona) Ha a vízben a hason fekvő csecsemő arcát megemeljük, a végtagok úszásra emlékeztető mozgást mutatnak, amely a fej víz alá merülésével összerendezett mozgássorrá alakul (1930, dr. McGraw) szemrésnyitással, levegő kifújással kísérve. Jellegzetes az első reflexszerű mozgásoknál a láb mozgása. Jellegében a biciklizésre vagy „békalábtempóra” hasonlít. Az első hónapokban a lábak mozgáskészsége nagyobb, mint a karoké.

A csecsemők számára a víz felszabadító környezet, amelyben hirtelen sokkal erősebbé válhatnak. Csodálatos élmény, tapasztalat,amelyben a szeretet és bizalom köteléke a baba és a szülők között kiteljesedhet.

A légzés reflexszerű kihagyása, ritmikus légzés

A légzés reflexszerű kihagyása egy veleszületett reflex, amelynek az a lényege, hogy ha a babák vizet éreznek arcukon, a külső légutakban, akkor azonnal bezárják a hangrésüket, szájukat, orrukon levegőt fújnak ki (buborék látható). Ez megakadályozza, hogy vizet nyeljen a gyermek, és az egészségre káros hatások így elkerülhetőek. Sokan azt hiszik, hogy a babák veszélytelenül merülhetnek. Ez azonban nem igaz, mert előfordulhat, hogy a baba vizet nyel, amely azután a tüdőbe kerül, ugyanis a reflex a félrenyelés ellen nem nyújt védelmet. A leírt reflex általában a 4-6 hónap után nem váltható ki többé. Ezt követően, a tudatos légzésvisszatartást lehet tanítani.

A gyermeknek az úszás alatt, amikor már nem működik a légzést visszatartó reflex és helyét a tudatos légvétel-/légzésvisszatartás veszi át, az orrán át kell lélegeznie. A növekvő mozgáslehetőségeivel a gyermek nyugodtan, ritmikusan veszi majd a levegőt, hasonlóan, mint a szárazföldön. A légzés sebessége változhat a mozgás intenzitása, a víz hőmérséklete, az izgalom, motiváció és a gyermek temperamentumának függvényében. Csak óvodáskorban képes a gyermek tudatosan alkalmazni az úszásnemekhez szükséges légzéstechnikákat. Ettől kezdve lehet a szisztematikus úszásoktatást megkezdeni.

 

A víz hatása a szülőre és a gyermekre

A szülőgyermek úszás jelentős előnye a szülőgyermek kapcsolat erősödése. A vízben sok közvetlen testi érintkezés van, a szülő is gyermeki örömöket él át, amelyet közvetít gyermeke felé.

Előzetes orvosi vizsgálat

Feltétel az első uszodalátogatás előtt a gyermekorvosi vizsgálat. Ki kell zárni az akut vagy krónikus betegségeket! (például húgyúti és vesebetegségek, gombafertőzések.) Az uszodalátogatás első heteiben kerülje az oltásokat! Az oltások megterhelést jelentenek a kis testnek, és ezt nem kell feleslegesen növelni sportos megerőltetéssel. Oltás esetén szüneteltesse egy pár napig az úszásokat!

Tanácsok a szülőknek

Soha ne kezdje el egyedül! Ma Magyarországon több program is létezik, ahol felkészült oktatók foglalkoznak a családokkal. Forduljon bizalommal a megfelelően képzett szakemberekhez és válasszon kedvére való csoportot.

A csecsemőkorban szerzett első tapasztalatok, az egész életre hatással lesznek. A kellemetlen élmények ugyan nem maradnak meg tudatos emléknek, de a tudatalattiban tárolódhatnak. Ha a kellemetlen tapasztalat, élmény a korai gyermekkorban gyakran érte a gyermeket, akkor ezek az élmények fiatal és felnőttkorban félelmek okaivá válhatnak. Ha azonban a gyermek szeretetteljes és egészséges környezetben nő fel, akkor ezzel már megadjuk az alapjait egy pozitív beállítottságú életnek.

Forrás: https://www.vital.hu/themes/baba/babauszas1.htm

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK

Az úszás jelentősége gyermekkorban

Az úszás az ember számára egyike a létező legegészségesebb mozgásformáknak. Jótékony hatásairól rengeteget lehetne írni. Minél fiatalabb korban kezdjük el, annál több előnyét élvezhetjük később. Az úszás igazi, biztosan megtérülő hosszútávú befektetés az egészségünkbe, ha minőségi életet szeretnénk élni. Most kiderül, miért is jó kora gyermekkorban megismerkedni vele.

Tovább olvasom »

A babaúszás

A csecsemők számára a víz felszabadító környezet, amelyben hirtelen sokkal erősebbé válhatnak. Csodálatos élmény, tapasztalat, amelyben a szeretet és bizalom köteléke a baba és a szülők között kiteljesedhet. A a rendszeres bababúszás éppen ezért pozitív hatással van a testi-lelki fejlődésre.

Tovább olvasom »

Babaúszás és ellenálló képesség

A babaúszással kapcsolatban megoszlik a szakemberek véleménye. Azonban a babaúszás egy nagyszerű családi programlehetőség, és a rendszeres úszás a baba testi-szellemi fejlődésére is pozitív hatással lehet. A vízben a pici szabadon mozoghat, a víz simogató érzése megnyugtatja és a közös játék is vidám perceket szerezhet számára.

Tovább olvasom »

Tájékoztatjuk, az oldalunk, a felhasználói élmény fokozása érdekében, sütiket (cookies) használ.